Anmeldelse: Ingemars Orkester – Ingemars i USA – 25 års jubileums DVD (2012)

Dette er en film om Ingemars som i 2011 feiret sitt 25-årsjubileum som danseorkester. Høydepunktet blant mange begivenheter dette året var å bli invitert til Norsk Høstfest i Nord-Dakota, USA. En stor ære for et norsk orkester, og vi har dokumentert reisen og noen av opplevelsene de hadde på denne berømte festivalen som årlig besøkes av 80.000 amerikanere med norske aner.

Filmen starter med en form for svarthvitt parodi på filmavisen, og vi ser bilder fra orkesterets tidlige dager, dengang som Ingemars Danseorkester. Deretter kommer en del av klipp av dagens sekstett med informasjonen om at Ingemars har gledet det norske folk land og strand fra Lindesnes ti Nordkapp, og at de får ideen om å reise til Amerika. Vi får videre også et klipp fra deres 25-års jubileumsfest fra Kongsvinger med jublende publikum. Videre ser vi Ingemarsbussen svinge innom Gardermoen med utstyret: Gutta reiser til Nord-Dakota, nærmere bestemt til byen Minot, hvor de blir det første norske dansebandet ved den norske høstfesten.

Etter et kort intervju med bandets medlemmer og hvilken rolle og hvor lenge de har vært med i bandet, forsvinner medlemmene inn på Gardermoens terminalbygg, og vi får et kort intervju med bussjåføren om hva han synes om å sende gutta over til Amerika, om han er redd de skal bli igjen der, osv. Et reiktig humortrekk nok en gang.

Så følger en del sammensatte klipp fra senere tid med den flotte danselåten: “Omferlatels, Je Reiser Nå Min Væg”, noe som får opp danselysten ytterligere, for Ingemars er et kvalitetsdanseband med fengende og god musikk, gode tekster og glimt i blikket. Etterhvert som flyet beveger seg over atlanteren blir bandet intervjuet nok en gang om hva de tenker angående den forestående konserten.

Vi får så med oss litt utsyn da bussen tar de fra flyplassen og over slettene inn til Minot, med litt info også til seerne om ei elv som gikk over sine bredder og ødela mange hus (i bakgrunnen spilles en instrumental versjon av “Mitt Barndomsparadis”. Etter mange flotte bilder, får vi et innblikk på Dakota Boys & Girls Ranch hvor bandet skal oppholde seg mens begivenheten varer.

Vi ser også bandet besøke den lokale baren “Johnny’s bar”, og der ser vi en del likheter og hvor flinke nordmenn er til å kopiere den amerikanske originalen (endel gjenstår). Ingemars spiller opp akustiske versjoner av enkelte sanger og får nok amerikanerne til å flire godt. Musikken tas godt imot til tross for at de muligens ikke skjønner helt hva sangene dreier seg om. God karaoke er det ingen tvil om.

Steve Andersson forteller også hele tiden gode historier om hva som rører seg nede på pub’en og mange pussige skruer kommer fram foran kameralinsa. Blant sangene som høres er et av deres trekkplastre: “Den Gamle Grinda”. Og det som faktisk er morsomt er at om så Ingemars spiller akustisk, låter det like bra som om det skulle vært med alt utstyr fra studioet. Det får med folk, og det er ikke fritt for at det gir litt “rockefot”.

Neste steget i filmen er litt informasjon om hva festivalen handler om, og her går alt i norske mattradisjoner. Man ser en del norske bunader, og i det hele tatt alt som er norsk av kultur og sang. Over 80.000 tilreisende meldte seg på, noe som gjorde at arrangørene skaffet et eget campingområde hvor deltakerne kunne campe på under festivalen.

Sangen “Den Gamle Grinda” kommer så i sin helhet, etterfulgt av litt innblikk i hva som skjer ellers på festivalen, med intervjuer. Neste sangen som spilles for folket er den flotte “A H7 E”. Masse godt stoff om byen følger før Ingemars fortsetter med sangen “Det Bæste Du Veit”.

I Minot ligger også “Scandinavian Heritage Park” hvor mange kjente norske bygninger er oppført i flott kopi, og det neste vi får se er Ingemars som besøker stedet. Utenfor “Gol Stavkirke” får vi sangen “Bre Dine Vinger”.

Litt ablegøyer og besøk på ei kro pluss et oppsatt indianertelt hvor et av medlemene kommer ut med et kosedyr (Rosa Panter), fortsetter Ingemars med sangen “Hemlengt”, som til ekstra info først var kjent av Thorleifs, som “Där Björkarna Susa”. Ingemars viser kvalitet på alle sangene sine, og dette vil gå rett til hjertene på danseglade folk.

Etter litt gammeldansoppvisning i beste stil og mer stoff fra festivalen får vi Ingemars, og denne gangen med sangen “Spellemann Østpå Skogen” som er en publikumsfavoritt, og folket danser ivrig med. Tydelig at amerikanerne liker Solør/Finnskogens store sønner, og en får nok en gang lyst til å danse med.
Kameraet beveger seg så ut i et shoppingsenter og vi ser rad og rekker med sko, og samtidig får man i bakgrunnen “Palmevisa”, etterfulgt av sangen “Frædagskvæll”. Så er det nok litt “jamming” ute på Johnny’s Pub, før Ingemars synger den friske, gode låta “Omferlatels, Je Reiser Nå Min Væg” imens publikum får se gode gamle amerikanske biler med rust. Alt i fra cadillac’s til chevroleter fra 50 og 60-årene. Så er det tilbake til dansegolvet hvor Ingemars har sangen “Så Ærker Je Da Litt”.

Mot slutten av filmen får vi se litt mer av messehallen før sangen “Kan Du Hølle Di Orda Som Du Sa” før nok noen morsomme klipp og siste sangen “Såre Nasagrev Og Sprøkkine Knoker” spilles.

Det siste man ser er at Ingemars og utstyr lastes ombord, og en sliten men erfaringsrik gjeng som fikk oppleve å spille i USA sovner på flyet hjem.

Tilleggsinfo:

Fotograf i USA var Bjørn Nysveen, en kjempe bak kameraet når det gjelder dokumentarer, med godt over 20 års erfaring innen sjangeren. Aller mest kjent er muligens hans NRK-viste suksess “En drøm blir virkelighet – En eventyrlig reise til Svalbard”. Kommentarene blir lest av Dag Sand, nå fast trommeslager i bandet.

Ellers bestod Ingemars på USA-turen av: Terje Ingemar Larsson, Steve Andersson, Mentz Dagfinn Gressberg, Odd Einar Løvtjernet, Tommy Hagen og Erik Langeland.

Dette er en unik DVD som fletter inn mye moro og flotte bilder fra Dakota, pluss all moroa som skjer ved siden av Ingemars fantastiske dansemusikk. Bandet har det virkelig moro, og den moroa spres til de som setter seg ned og ser på denne fantastiske DVD’en.

Som dansebands fan gir jeg denne DVD-filmen et rent terningkast 6, for dette er virkelig bra!

Denne DVD’en anbefales som gave enten til andre eller deg selv, for dette er en DVD en vil se om igjen flere ganger.

Utgitt på Tylden & Co

Anmeldt og anbefales av Rune Kristoffersen


Kommentarer: